Kind&(moes)tuin

Kinderen genieten van de moestuin!

 

Ze genieten er van om dingen te zien groeien, ontdekken en natuurlijk opeten.

Ik heb dit meerdere keren meegemaakt op de basisschool van mijn zoontje. De kleuters waren op ontdekkingstocht door de moestuin en wat hebben ze genoten en veel geleerd. Maar, ook zaaien en later oogsten vinden ze leuk. Ze zijn met iets bezig, ze zorgen ergens voor, en ze hebben resultaat – wat ze op kunnen peuzelen. Maar ook oudere kinderen genieten hiervan. Zoals bijvoorbeeld een paar wat oudere buurmeisjes die mee gaan naar de moestuin en nog steeds nieuwe dingen ontdekken. Ook voor hun blijft zaaien leuk. Elke keer even kijken of het plantje verder is gegroeid.

Tuin en Kruid heeft een divers aanbod, wat toe te spitsen is op elke leeftijd.

 

 

Zaadbommen

Tegenwoordig helemaal in opkomst zijn zaadbommen. Dit staat ook bekend als Guerilla Gardening. Mensen willen stukken braakliggend terrein groener maken. Ik bied 2 soorten mengsels aan. 1 gericht op de bloemenpracht en kleur, en 1 gericht op bijen. We maken met klei en bloemenzaadjes een aantal zaadbommen. Deze laten we drogen. Vervolgens kunnen de kinderen deze ‘bommetjes’ zelf ergens gooien waar zij het leuk vinden als er bloemen komen.

 

Begeleiding moestuin

Tuin en Kruid biedt ondersteuning en begeleiding voor scholen en kinderdagverblijven die zelf graag een moestuin willen. Er is veel mogelijk, bijvoorbeeld het opzetten van een moestuin, uitwerken van een ontwerp en teeltplan en het begeleiden van de kinderen in de moestuin. Dit kan op 1-malige basis maar dit is ook mogelijk voor bijvoorbeeld een heel seizoen. Indien gewenst is het ook mogelijk om via Skype advies te geven.

 

Zaaien

Één van de leukste dingen voor kinderen is het zaaien. Het blijft wonderlijk. Je stopt een zaadje in de grond, je dekt het af met aarde, en vervolgens komt er een klein groen sprietje te voorschijn. En als je dat goed verzorgd, dan wordt het een plant waar bijvoorbeeld tomaten aan komen! Tuin en Kruid verzorgt workshops waarbij de kinderen zelf mogen zaaien. Daarna wordt het samen met de juf/meester wordt het plantje verzorgd.

 

Divers

Dina

Er zijn diverse manieren om kinderen in de klas (dus zonder vieze vingers) te laten kennis maken met het moestuinieren. Voor de allerkleinsten is er Dina. Dina wil graag gezond eten, en daar wil ze zelf bij helpen. Op een laagdrempelige manier legt Dina het belang uit van groente en fruit en hoe je dit zelf kunt kweken. Ook komen de seizoenen en weersinvloeden aan bod.

Daarnaast heb ik voor de wat oudere kinderen een kwartet, memorie en domino.

Voor nog wat meer interactie is er speurtocht. Het leukste is natuurlijk om deze in een moestuin uit te zetten, maar op het schoolplein of in de klas kan natuurlijk ook.